Hvor er de kvinnelige næringslivslederne?

For noen dager siden fikk vi presentert resultatene fra en undersøkelse vi gjorde om Kreftforeningens julekampanje.

Screenshot av Kreftforeningens julekampanje

Screenshot, julekampanjen

 Kampanjen kort oppsummert: fire norske næringslivsledere (Coops Svein Fanebust, Storebrands Idar Kreutzer, mediegründer Nils Petter Nordskar og Stormbergs Steinar J. Olsen) + vår generalsekretær Anne Lise Ryel utfordret næringsliv og andre til å være med å støtte Kreftforeningen til jul. En av kommentarene vi fikk på kampanjen var følgende:

«Hvorfor var det ingen kvinner fra næringslivet med som ambassadører?»

Jeg ble både glad, og frustrert, over å få denne tilbakemeldingen. Glad fordi jeg selv tenker og ønsker akkurat det samme, frustrert fordi jeg ikke får «forklart meg» for denne anonyme tilbakemelderen. For vi prøvde virkelig. Som ansatt i en organisasjon med en sterk og dyktig kvinnelig leder på toppen, med mange dyktige kvinnelige mellomledere og hvor de fleste av mine nærmeste kolleger også er sterke og dyktige kvinner, så ønsket også vi å gi et balansert bilde av næringslivet og ha med oss kvinner som ambassadører. Vi klarte bare ikke å finne noen! Kriteriene ambassadørene måtte oppfylle var som følger:

 • Ha et kjent navn eller ansikt, eller representere en godt kjent merkevare
 • Være kjent først og fremst som næringslivsleder
  • Det vil si; ikke «kjendis» som deretter har startet vellykket bedrift
 • Næringslivsleder
  • Det vil si; ikke politisk leder eller leder for offentlig virksomhet e.l.
 • Bør være virksomhetens øverste leder for å kunne snakke på vegne av bedriften

Dag etter dag satt vi og klødde oss i hodet for å finne kvinner vi kunne spørre. Og vi kom på mange dyktige kvinnelige ledere, men ingen som kunne fylle alle kriteriene over. Den eneste vi kom på var Gunn Wærsted, men henne styrte vi unna, siden hun leder Nordea; en av konkurrentene til vår hovedsamarbeidspartner Storebrand.  Ekstensiv googling etter kvinnelige næringslivsledere resulterer kun i lister over landets mektigste kvinner; og se – først på 10. plass finner vi en næringslivsleder. Det var Gunn Wærsted. Jeg leste alle næringslivsaviser med fintagget kam for å finne noen jeg ikke hadde tenkt på – men ingen kvinnelige ledere figurerer i spaltene. Jeg utfordrer deg til å lese f.eks. DN (kanskje ikke akkurat dagens utgave; kvinnedagen er muligens ikke statistisk representativ) og finne en som passer ovennevnte kriterer.

Så hvor er de da, alle kvinnene i næringslivet? De færreste vil vel påstå at ikke kvinnene gjør en like god jobb som menn, så hvorfor er vi ikke mer synlige? Skygger de kvinnelige ledertypene unna det private næringslivet? Eller skygger vi bare unna media? Er det mediene som ikke slipper kvinnene til, eller er det kvinnene som ikke ønsker å slippe til? Jeg har ingen svar. Jeg bare konstaterer at den virkeligheten jeg kjenner til med meget kapable damer – ikke gjenspeiler seg i det private næringslivet, eller i hvertfall i medias bilde av det.

Forøvrig kan jeg skyte inn at jeg ikke finner noen lister over Norges mektigste menn. Musikk-Norges mektigste, helse-Norges mektigste, underholdnings-Norges mektigste og så videre finner jeg – alle lister over de viktigste innen et definert fagområde. «Kvinner» er ikke et definert fagområde. Hvorfor faller det naturlig å rangere kvinner, men ikke menn, som en homogen gruppe?

Reklamer

Om Beate Sørum

Beate started b.bold in 2014, after having worked for the Norwegian Cancer Society for 6 years. Beate is a strategist with a knack for asking the right questions and piecing the puzzles together. She's a digital fundraiser, with a speciality in interaction design, digital strategy and writing. Beate’s passion in life is a well designed donation forms. She loves finding the right words for good fundraising copy. Beate is known for sharing her knowledge generously, and she’s an internationally acclaimed keynote speaker, who has appeared at conferences large and small all over the world. Beate cares deeply about social justice causes, the fight for diversity and equality - and unlike the other two b.bold-partners, she has no artistic capabilities whatsoever.
Dette innlegget ble publisert i Jeg lurer på.. og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Hvor er de kvinnelige næringslivslederne?

 1. Tilbaketråkk: “Vi kvinner” er mest opptatt av krig og fred og religion politikk og sånn | Beate tenker høyt

 2. Frode Aleksander Borge sier:

  Jeg tar opp igjen denne tråden….
  Jeg er på jakt etter en kvinnelig næringslivsleder (trenger ikke være toppsjef) som kan tenke seg å sitte i styret i Norsk Tipping AS fra 1.juni 2011. Det er ikke så lett å finne og jeg er glad for alle tips. Forretningsøkonomisk bakgrunn/utdannelse ønskelig. Er det noe med både økonomisk og teknisk bakgrunn så hadde jeg blitt ekstra glad!

 3. Beate Sørum sier:

  Det er ikke lett nei:) Har du sjekket LinkedIn-gruppen Styremedlemmer i Norge? http://www.linkedin.com/groups?mostPopular=&gid=1679997&trk=myg_ugrp_ovr Det er en ganske aktiv gruppe, så kan hende noen der har gode tips? Lykke til:)

Er du enig? Har du spørsmål? Jeg vil gjerne høre hva DU tenker!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s