Du som har tenåringsbarn nå: Jobben din er blitt mye vanskeligere.

Da jeg vokste opp, sånn omtrent akkurat da internett kom, så var det tradisjonelle «kjendiser» vi så opp til. Skuespillere, modeller, sangere osv. Vi ville være like pene som, flinke som, kule som, populære som, smarte som, dumme som, sporty som, sløve som – som hvem det nå var som var populær rundt 1995. Det lot seg likevel gjøre å holde en viss avstand til dette forbildet – i bakhodet hadde man jo alltid det mamma hadde sagt – at dette var en kjendis, dette er bilder som er retusjert, dette er noen som har personlig trener, frisør og sminkør – «det er jo ingen normale som ser sånn ut.» Så var det greit likevel da, at man ikke helt hadde rumpa til Jennifer Lopez.

Men du som har barn som er tenåringer nå, eller som snart er det – du har ikke kjendiser fra Hollywood ungen din sammenligner seg med. Du har kjendiser fra Hønefoss. Hvordan skal du forklare en 13-åring at hun ikke nødvendigvis kan se ut som, og være like kul og populær som Voe, den helt vanlige nabojenta?

De siste dagene har bl.a. Dagbladet satt fokus på hvordan unge blogglesere får et særdeles usunt forhold til bl.a. mat. Det er et umenneskelig press å skulle leve opp til alle de tilsynelatende glamorøse livene toppbloggerne lever – de lever jo ikke sånn! Men det er kun den glamorøse, overfladiske, banale delen av deres liv vi får se i bloggene. Men siden de er norske og «vanlige» virker det akkurat så mye mer oppnåelig at man påvirkes av det i langt, langt større grad enn tidligere. For hvordan skal du forklare en tenåring at det er okay å ikke se ut som en supermodell – når alle de 10-20 bloggerne hun følger hver dag gjør det? Og hvordan skal du kunne nå igjennom med at solarium er svært skadelig – når alle bloggerne tar det 3-4 ganger i uka og konstant får kommentarer om hvor brune og fine de er – klart 13-åringen vil gjøre det samme for å oppnå samme effekt!

Jeg tror det er naivt å forvente at de unge store bloggerne skal ha et modenhetsnivå som gjør at de tar ansvar for sin rolle som forbilder hele tiden. De er tross alt bare tenåringer de også, og hvem av oss vil vel nå stå for alt vi noensinne sa og gjorde som tenåringer?

Så du som har tenåringsbarn: jobben med å gi den unge håpefulle et sterkt nok selvbilde til å klare seg gjennom tenårene har aldri vært så viktig som nå. Og jeg håper du leser de samme bloggene – hver dag – så du vet akkurat hvilken påvirkning tenåringen utsettes for.

Reklamer

Om Beate Sørum

Beate started b.bold in 2014, after having worked for the Norwegian Cancer Society for 6 years. Beate is a strategist with a knack for asking the right questions and piecing the puzzles together. She's a digital fundraiser, with a speciality in interaction design, digital strategy and writing. Beate’s passion in life is a well designed donation forms. She loves finding the right words for good fundraising copy. Beate is known for sharing her knowledge generously, and she’s an internationally acclaimed keynote speaker, who has appeared at conferences large and small all over the world. Beate cares deeply about social justice causes, the fight for diversity and equality - and unlike the other two b.bold-partners, she has no artistic capabilities whatsoever.
Dette innlegget ble publisert i Jeg lurer på.., Sosiale medier, Stort og smått og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Du som har tenåringsbarn nå: Jobben din er blitt mye vanskeligere.

 1. Mammadamen sier:

  Hei Beate,

  bra innlegg! Jeg tenker at som følge av sosiale medier har unge jenter og gutter og foreldrene deres i dag en rekke flere utfordringer enn for ti år siden. Vennehierarkier, ensomhet, mobbing osv blir alt så mye mer synlig enn før. Og som du så godt påpeker får trettenårige jenter nå ikke bare ei pen, slank, brun nabojente å forholde seg til i hverdagen, men kanskje 20. Det som dog har overrasket meg positivt med tanke på ungjente- og rosabloggerne er at mange av dem tar sin rolle som idol veldig seriøst. Og de er også veldig bevisst den påvorkningskraften de har. Forrige uke fikk jeg med meg et foredrag av Voe på Max Marketing mix, jeg har skrevet litt om det her: http://www.mammadamen.com/2010/11/16/hvem-er-egosentrisk/

  Jeg tror ikke at det er rosabloggerne som, akkurat nå, er verst for unge jenters selvbilde. Jeg blir fysisk dårlig av å se hvordan reklame, musikkvideoer, magasiner og budskapene i tradisjonelle kanaler stadig blir mer sexfiksert! Men det betyr ikke at bloggernes påvirkningskraft er et mindre viktig tema. Jeg tenker det du skriver om her fortjener oppmerksomhet!

  Hilsen Karianne

  • Beate Sørum sier:

   Ja, Voe imponerer meg stort. Sin unge alder til tross er hun utrolig reflektert og ansvarlig! Vil tro det også er et resultat av god «innblanding» fra foreldrene hennes, som har lært henne å tenke sånn, og tatt ansvar for hennes blogghverdag:)

   Jeg tror litt av problemet kan være at disse rosabloggene neppe ser for seg at de kommer til å bli superpopulære, og overgangen til forbilde-status er såpass glidende at mange ikke tenker over at de må endre måten de skriver på. Blir litt som det Virrvarr/Ida Jackson sa i et db-intervju forleden: «Men om jeg skulle skrevet dem på nytt, ville jeg nok vært mer bevisst på at jeg ville få en sånn autoritetsstatus. Jeg tenkte ikke på at folk ville få opp meg når de googlet «bipolar lidelse»».

Er du enig? Har du spørsmål? Jeg vil gjerne høre hva DU tenker!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s