Sjokoladeskandalen: Trusler og sjikane fra Xocai / Sjokoservice NOrge

Bloggen tar et midlertidig opphold fra vanlig program av markedføring og rants, for å utføre nødvendig samfunnstjeneste. I dette tilfellet: Fortelle historien om den «sunne» sjokoladen Xocai og selskapets mafia-metoder i forsøket på å true kritikere til taushet.

I utgangspunktet høres det kanskje ikke så skummelt ut å bli truet av en sjokolademafia. Men når man får trusler om søksmål i mangemillionerkroners-klassen, beskjed om at mange av selskapets 9000 medlemmer har møttes for å diskutere hvordan de kan få slutt  på hans «angrep» – en gang for alle, i en epost som også inneholder detaljert veibeskrivelse til hjemmet ditt, ditt fulle slektstre med bilder(!) av nære familiemedlemmer og beskjed om at dette også er sendt til din arbeidsgiver og alle dine kolleger  – da er det blitt veldig skummelt.

I bl.a. USA er det bitt vanlig å true kritikere med søksmål og andre skremmende, men vagt formulerte, konsekvenser for å hindre kritikere i å omtale et produkt eller en person. De fleste bloggere er vanlige folk, som enten ikke har ressurser til å stå i en slik sak, eller som ikke har tilstrekkelig juridisk kompetanse til å se gjennom legaleeze’en og se den tomme trusselen som ligger bak. Og det er så klart ubehagelig. Dette skjer i så sterk grad, at flere amerikanske stater har innført såkalte anti-SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) lover for å hindre at slike strategiske søksmål sensurerer, skremmer eller tvinger kritikere til taushet. Det vil si et søksmål saksøkeren ikke forventer å vinne, men som er ment å være skremmende nok for den saksøkte til at de utfører det du ønsker – f.eks å fjerne en bloggpost fra internett.

Det er dette Xocai gjorde ovenfor bloggeren «Morten» (anonymisert), som skrev en kritisk bloggpost rundt de påståtte helseeffektene til Xocai, og om markedsføringsmetodene deres (multi-level marketing, eller nettverkssalg).

Xocai gikk så langt som å legge all informasjon om Morten på nettsidene sine, sammen med blant annet navnet på arbeidsgiveren hans og en oppfordring om å ringe han i arbeidstiden om dette. «Morten» valgte å fjerne bloggpostene i samråd med sin arbeidsgiver, blant annet for å unngå negativ publisitet for sitt amerikanske morselskap, forståelig nok.

Dette er noe av det drøyeste jeg har sett, og det er skremmende at voksne mennesker i et firma kan opptre på denne måten. Hele den forferdelige historien hadde forsvunnet i eteren hvis det ikke var for at bloggeren Gunnar Tjomlid (@civix) er relativt hardhudet. Han ble kraftig provsert over denne opptredenen, og bestemte seg for både å reposte de to opprinnelige Xocai-kritiske bloggpostene, og å offentliggjøre de truende epostene fra Sjokoservice Norge. Hele historien kan du lese i bloggen hans:  «Xocai – en stygg historie om norsk sjokolademafia». Posten er lang, men den er absolutt anbefalt lesning – det er sjokkerede opptreden som kommer frem. Og her kommer vi endelig til årsaken til dette avbruddet fra bloggens sedvanlige program: Siden de opprinnelige kritiske bloggpostene om Xocai ble fjernet etter truslene fra Sjokoservice Norge, har Gunnar også repostet disse. Han oppfordrer andre bloggere som ikke har amerikanske arbeidsgivere å ta hensyn til, til å gjøre det samme.

Xocai og Sjokoservice Norge har med dette levert et fullstendig uakseptabelt angrep på ytringsfriheten. Vi kan ikke, og skal ikke, godta at noen trues til taushet. Jeg skriver derfor om dette, slik at du som er eller vurderer å bli Xocai-distributør, eller som pleier å kjøpe produktet – kan se hva det er slags selskap du har med å gjøre. Det er også for at den som jakter på sannheten om Xocai skal kunne finne også de kritiske røstene om produktet – disse skal ikke være truet til taushet.

Dette er de to kritiske bloggpostene som opprinneligvble skrevet:

«Xocai – en sunn sjokolade? Er det sunnhet i hver bit?»
Bloggposten plukker fra hverandre påstandene om sunnhet i sjokoladen, stiller spørsmål ved produksjonsmetoden, avslører at noe av det de reklamerer med som sunt rett og slett er fancytalk for godt, gammeldags sukker (ikke spesielt sunt, der altså..), og kritiserer markedsføringen av sjokoladen. Salget er organisert nærmest som et pyramidespill, og markedsføringen lover helseeffekter – hvilket ikke er tillatt uten uttrykkelige bevis iflg markedsføringsloven. Bloggposten kan leses i sin helhet hos Gunnar Tjomlid.

«30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai-distributør»
Bloggposten tar listevis for seg påstandene om antioksidanter og påståtte patenter, kritiserer pris og distribusjonsmetode, diskuterer og plukker fra hverandre påstandene om helsebringende effekter, og avslører den manglende dokumentasjonen om disse. Hele bloggposten kan du lese i Gunnar Tjomlids blogg. 

Jeg oppfordrer alle til å spre historien i alle kanaler; facebook, twitter, blogg, og ansikt til ansikt dersom du treffer noen som driver med Xocai. Bloggpostene finner du som ferdig nedlastbare html-filer i Gunnars blogg, repost dem gjerne i sin helhet. Vi som ikke har amerikanske arbeidsgivere får ta støyten for de som ikke kan. Vi lar oss ikke skremme til taushet.

Reklamer

Om Beate Sørum

Beate started b.bold in 2014, after having worked for the Norwegian Cancer Society for 6 years. Beate is a strategist with a knack for asking the right questions and piecing the puzzles together. She's a digital fundraiser, with a speciality in interaction design, digital strategy and writing. Beate’s passion in life is a well designed donation forms. She loves finding the right words for good fundraising copy. Beate is known for sharing her knowledge generously, and she’s an internationally acclaimed keynote speaker, who has appeared at conferences large and small all over the world. Beate cares deeply about social justice causes, the fight for diversity and equality - and unlike the other two b.bold-partners, she has no artistic capabilities whatsoever.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Sjokoladeskandalen: Trusler og sjikane fra Xocai / Sjokoservice NOrge

  1. Tilbaketråkk: https://beatesorum.wordpress.com/2012/06/26/sjokoladeskandalen-trusler-og-sjikane-fra-xocai-sjokoservice-norge/ “Xocai Mafia” Adam Green Norway | Adam Paul Green

  2. Tilbaketråkk: https://beatesorum.wordpress.com/2012/06/26/sjokoladeskandalen-trusler-og-sjikane-fra-xocai-sjokoservice-norge/ | Adam Paul Green

Er du enig? Har du spørsmål? Jeg vil gjerne høre hva DU tenker!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s